• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
12

Župan Miroslav Čačija u Općini Sirač

Župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima bio u radnom posjetu Općini Sirač.

Teme razgovora s načelnikom Branimirom Milerom bile su prometna izoliranost, vodoopskrba te pad broja učenika tamošnje osnovne škole.

Načelnik Miler ponovno je aktualizirao problem izoliranosti Općine i u cestovnom i u željezničkom prometu. Naime, projekt brze ceste u potpunosti zaobilazi Sirač, a željeznička pruga je ukinuta. Prema riječima župana Čačije koji je bio u kontaktu s čelnicima Ministarstva  mora, prometa i veza RH, zatvaranje željezničke pruge je privremeno zbog obnove. Više o toj temi saznat će na sastanku u Ministarstvu koji ga uskoro očekuje.     

Drugi prioritetan problem Općine Sirač je vodoopskrba. Bunari su presušili u Šibovcu i Miljanovcu a u Barici nema dovoljnih količina za napajanje iz vodovoda Bušenjem arteškog bunara u Miljanovcu ni na dubini od 60 metara nije pronađena voda. Rješenje ovoga pitanja podrazumijeva Sporazumom predviđenu uplatu od šest milijuna kuna što će Županija u skoro vrijeme i riješiti. Na žalost, nema izgleda da će priljev sredstava ići predviđenim planom izgradnje vodoopskrbnog sustava. No, prema riječima župana Čačije Županija će i dalje ulagati maksimalne napore da se dostigne hrvatski prosjek – a to je podizanje sadašnje pokrivenosti od  62 posto  na više od 75 posto.

Zbog negativne demografske slike u općini Sirač, osnovnoj školi prijeti gubitak statusa matične škole. Za sada je to spriječeno, organizacijom prijevoza dvadesetak učenika iz Kraljevca u Sirač u čemu je Županija dala podršku. Županije će, kako je rečeno i prilikom obilaska Općine, učiniti sve da škola zadrži dosadašnji status.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a