• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
11

Župan primio predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko - bilogorske županije

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko – bilogorske županije Zdravko Drašner, član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca RH Rade Jovičić, predsjednik Udruge Bjelovar Ranko Babić i predsjednik Nadzornog odbora županijske Zajednice Milan Ivančević, župana Miroslava Čačiju upoznali su s dosadašnjim radom Zajednice te planovima za ovu godinu.

Izrazili su želju za kontinuiranom  suradnjom s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, te Županiju pozvali da i dalje bude pokrovitelj najznačajnijih datuma vezanih uz antifašističku borbu na području Bjelovarsko – bilogorske županije. Dogovoreno je da će središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe na Spomen području Podgarić biti organizirana svake pete godine, kao i obljetnice formiranja čehoslovačke brigade „Jan Žiška Trocnova“ i „Moslavačke brigade“.  Svake godine, u povodu Dana antifašizma, 22. lipnja Zajednica   udruga  antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko – bilogorske županije, počast žrtvama u Narodnooslobodilačkoj borbi odat će polaganjem vijenca kod spomenika „Bjelovarac“ na Boriku u Bjelovaru, a isto tako u Jasenovcu, 22. travnja. Ovaj mjesec, 28. travnja u Gudovcu pored Bjelovara, pod pokroviteljstvom Županije, Zajednica će komemoracijom i polaganjem vijenaca obilježiti stradanje dvije stotine tamošnjim mještana 1941. godine.

Na sastanku sa županom Čačijom razgovaralo se i o očuvanju spomen obilježja žrtvama u NOR-u. Prema evidencijama udruga, kojih je pet sa sjedištima u Bjelovaru, Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Grubišnome Polju, na području Bjelovarsko – bilogorske županije je 400 spomen obilježja. Osam ih ima republički značaj, dvadeset šest županijski, dok su ostali lokalnog značaja.

Bjelovarsko – bilogorska županija, kao i do sada, u okviru mogućnosti financijski će podržavati rad  Zajednice udruga  antifašističkih boraca i antifašista.  

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a