• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Kolovoz
26

Župan sa suradnicima na arheološkom nalazištu srednjovjekovnog pavlinskog samostana u strezi


Arheološko istraživanje srednjevjekovnog pavlinskog samostana u Pavlin Kloštru u općini Kapela započelo je 2006. godine. Istraživanje provodi Hrvatski restauratorski zavod, nositelj projekta je Ministarstvo kulture RH, a uključeni su Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije i općina Kapela.
            Župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima obišao arheološko nalazište u polju Sv. Marija u Pavlin Kloštru, a s dosadašnjim nalazima upoznala ih je voditeljica projekta Tajana Pleše.
            Uz čelnike Županije nalazište su obišli direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Antun Turčić i načelnik općine Kapela Danijel Kovačec.

            U znanstvenom članku prof.dr.Mire Kolar - Dimitrijević sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta stoji da je pavlinski samostan u Strezi osnovan oko 1370. godine. Kraljevom donacijom, a i kasnijim darivanjima i legatima uglednih ljudi, taj je samostan postao središte velikog crkvenog posjeda. Zahvaljujući odredbi priora Pavla, 1477. godine izrađen je urbar koji određuje gotovo sve odnose između samostanskih podanika i uprave samostana. Taj je urbar najdragocjeniji takav izvor za sjevernu Hrvatsku iz druge polovice 15. stoljeća. Kroz urbar se uočavaju, među ostalima, i odnosi koji proistječu od nemirnih vremena kada osmanlijska opasnost ugrožava mirnu obradu zemlje – piše prof.Kolar - Dimitrijević.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a