• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Studeni
6

ŽUPANI BAJS I ČAČIĆ O SURADNJI BJELOVARSKO-BILOGORSKE I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

U posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je na radnom sastanku s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom razgovarao o zajedničkoj suradnji te dvije Županije. Tema sastanka bila je i zajednička suradnja temeljena na potpisanom Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske čiji su potpisnici uz Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju i Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića

Ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska županija, Varaždinska i Međimurska županija zajednički surađuju na europskom projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ vrijednog gotovo milijun kuna. To pokazuje mogućnost zajedničke suradnje temeljene na financiranju europskim novcem.

Upravo u budućnosti to je i cilj odnosno jače povezivanje županija na zajedničkim projektima, a same županije sada očekuju kako je Vlada Republike Hrvatske i najavila pravni okvir projekata po regionalnoj osnovi kako bi se Županije mogle pripremati za nadolazeće raspisane natječaje od strane Europske unije.

Mogućnosti takve suradnje su mnogobrojne na raznim područjima od turizma pa sve do školstva. Ne treba zanemariti činjenicu kako su Županije nositelji brojnih projekata koji se sufinanciraju europskim novcem. Samim time županijski proračuni sve teže prate svoj dio financijske omotnice koju moraju zatvoriti po određenim projektima.

Stoga je stav obje Županije i Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske kako se treba osigurati još jače sufinanciranje iz nacionalnog Fonda kako realizacija ugovorenih projekata i onim koji će se tek ugovoriti ne bi bila dovedena u pitanje.

„Ključ je, po našem mišljenju, regionalna suradnja, u ovom slučaju Županija, i kada govorimo o tome onda sigurno želimo i otvaranje mogućnosti za financiranje novih projekata. Ja osobno vidim mogućnost suradnje posebno primjerice u kontinentalnom turizmu . Vjerujem da i u tom dijelu, a i u dijelu kada govorimo o gospodarskim ili drugim sponama koje nas vežu možemo napraviti više. Ono što očekujemo je i da Vlada, ono što je  najavljeno, pretvori u stvarnost. Naime, Vlada je i temeljem naših zahtjeva ovih pet Županija donijela jednu strategiju da se omogući da se projekti mogu prijavljivati po regionalnoj osnovi, dakle više Županija zajedno jedan projekt. Naznačeno nam je da uskoro možemo očekivati i pravni okvir koji bi to omogućio,a to je zapravo što svi zajedno i želimo. Nakon što se to dogodi, na tome će se bazirati i daljnja suradnja.  Treba naglasiti još jednu stvar koja nije do kraja riješena, iako je Vlada napravila izvjesne pomake,a to je pitanje dvije Županije koje su pri vrhu povlačenja europskih sredstava. Nama je vrlo bitan onaj dio nacionalne komponente. Ono što mi moramo financirati iz županijskog proračuna da dobijemo potporu od Vlade. Do sada to je bilo tako, međutim s obzirom na ovako velike iznose koje smo mi uspjeli ugovoriti Vlada je donijela jednu odluku po kojoj je to djelomično ograničila. Međutim, za ovu 2018.čini mi se da je to ipak promijenjeno, i omogućeno jače financiranje nacionalne komponente koja se financira iz našeg proračuna. Ono što želimo je jedno trajno rješenje koje bi omogućilo da daljnje prijave koje tek očekujemo imaju taj element koji je nama ključan. Jer kada to gledamo ispada da bi Varaždinska županija sa 700 milijuna kuna projekata trebala osigurati 270 milijuna iz svog proračuna,a naši županijski projekti koji prelaze 400 milijuna kuna, trebali bi dati 160 milijuna kuna iz županijskog proračuna,a to naravno nije moguće. Vjerujem da je ovaj korak Vlade korak u pravom pravcu, a vjerujem da ćemo doći do trajnog rješenja“, rekao je župan Damir Bajs.

„Ovih pet Županija će ići zajedno prema novoj europskoj lisnici, 2021.-2027. I naši regionalni strateški projekti će biti dio državnog programa. U jednom segmentu, i prije nove lisnice će se moći početi djelovati, recimo Savjet za razvoj Slavonije već djeluje na taj način. I ima već i financiranja koja se mjere sa pedesetak milijuna kuna za pripremu projekata, koje mi nemamo.  Nužno je što prije obaviti te razgovore da i mi dobijemo taj prostor. To je za sutra. A za danas, danas radimo proračune.  Vlada je sama sebi propisala limit da smije za sve jedinice lokalne samouprave, Općine i Gradove i regionalne, Županiju, ukupno u tri godine dati podršku za domicilnu komponentu do 50 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da mi kao Varaždinska županija  2019. i 2020., dok traje ova lisnica,a  i dalje, nemamo pravo ni na jednu kunu podrške državnog novca. Već početkom sljedeće godine u limitu su i Bjelovar, Zadar, Međimurje, Zagorje. Nama, prema postojećim pravilima, Ministarstvo regionalnog razvoja više neće dati ni kunu, dakle, pravila igre se moraju promijeniti jer nam sad kažu da više ništa ne radimo pa makar tri milijarde eura propalo, kao što će propasti jer ih nitko neće uzeti. Mi smo taj zahtjev prema Vladi već uputili. Ministrica Žalac se obvezala prije 20 dana da će u najkraćem mogućem  roku sazvati sastanak svih župana da ta pravila igre promijeni. Prema sadašnjim pravilima mi više nećemo raditi europske projekte. Pravila igre ovog trenutka nisu dobra“, izjavio je na sastanku župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
Sastanak župana Damira Bajsa i Radimira Čačića
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a