• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
12

ŽUPANI BAJS I ŠTROMAR O KORIŠTENJU EU FONDOVA U DARUVARSKIM TOPLICAMA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ugostio je delegaciju Varaždinske županije na čelu sa županom Predragom Štromarom u županijskoj ustanovi Daruvarske toplice, a tema sastanka bila je korištenje fondova Europske unije. Naime, čelnici Varaždinske županije željeli su se na licu mjesta upoznati s projektom Daruvarskih toplica „Lječilišno-rekreacijski centri BBŽ i PSŽ.“

Daruvarske toplice planiraju u narednom desetogodišnjem razdoblju od 2012 do 2022 godine investirati u proširenje postojećih kapaciteta i obnovu postojećih objekata iznos od 17,2 milijuna eura.

Investicije se temelje se na 4 studije razvoja koje čine jednu zaokruženu cjelinu na osnovu koje su se izrađivale CBA i FS studije razvoja SBMR Daruvarske toplice.

1. Arhitektonsko-urbanistička studija
2. Studija turističkog poslovanja SBMR Daruvarske toplice
3. Medicinsko-tehnološka studija
4. + GREEN  studija

Te studije su dio pripremne projektne dokumentacije i podloga za izradu idejnih, glavnih i izvedbenih projekata objekata čija će se obnova financirati iz strukturalnih fondova EU u okviru projekta „Lječilišno-rekreacijski centri BBŽ i PSŽ“

Investicijski zahvati obuhvaćaju slijedeće:

I. Izgradnja novih objekata:
a) Novi bolnički stacionar kapaciteta 140 postelja
b) Izgradnja u domovinskom ratu uništene zgradi Ivanov dom iz 1810 godine kapaciteta 40 postelja

II. Adaptacija postojećih objekata:
a) Uređenje objekta Centralno blatno kupalište iz 1909 godine u  elitni wellness centar
b) Uređenje objekta Antunove kupke iz 1772 godine  kao  dodatnog wellness prostora
c) Adaptacija depadanse Arcadia iz 1870 godine u smještajne kategorije 4 zvjezdice
d) Adaptacija objekta Švicarska villa iz 1860 godine u apartman-butik hotel sa 8 elitnih apartmana i kliniku za neplodnost
e) Adaptacija  lječilišnog hotela Termal do razine 3+ zvjezdice po međunarodnim standardima kategorizacije

U cijelom projektu koristit će se geotermalna voda kao obnovljiv izvor energije za zagrijavanje i hlađenje svih objekta kao i ekološka komponenta prilikom izvođenja svih građevinskih zahvata.
Također se paralelno s ovim aktivnostima provodi revitalizacija lječilišnog perivoja „Julijev park“ iz 1860 godine, koja podrazumijeva obnovu biljnog fonda, cjelokupne infrastrukture u perivoju uz arheološka iskapanja, jer postoje dokumentirani zapisi da se na području današnjeg perivoja nalazilo rimsko naselje „Aquae Balissae“ iz 288 godine p.k.

Cjelovitim pristupom u planiranju strateškog razvoja predviđeno je arhitektonsko uređenje objekata s unaprijed definiranim sadržajima za ciljane goste i populaciju, uvažavajući buduće smjernice razvoja medicine, posebno fizikalne medicine i rehabilitacije, uz osobitu pažnju na ekologiju i obnovljive izvore energije.

Meni je drago da možemo biti domaćini Varaždinskoj županiji, županiji s kojom imamo izuzetno dobre odnose i što je župan Štromar došao sa svojom jakom ekipom ovdje. Htjeli smo prikazati ono što dosta dobro radimo, a to je zapravo projekt vezan uz Daruvarske toplice i EU fondove.  Znamo da Varaždin i Varaždinska županija imaju svoje toplice i sigurno da suradnja na tom polju može i treba dati rezultate. Što se tiče Daruvarskih toplica prije četiri godine krenuli su početni radovi na pripremi euro projekta. Tada su odobrena početna sredstva na što su se vezale daljnje aktivnosti. One su dovele do toga da je green koncept plus ušao u 28 projekata od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Ono što očekujemo je sada aplikacija na sredstva Europske unije, a to očekujemo 2015 godine kada se fondovi Europske unije za to i otvore. Daruvarske toplice tada bi imale investiciju od 17,5 milijuna eura. Investicija je to koja bi potpuno promijenila sliku Daruvarskih toplica, istaknuo je župan Damir Bajs.

Daruvarske toplice i Varaždinske toplice su dosta slične, ali ipak specijalizirane su u svojim područjima i one nisu sebi konkurentne, jer imaju svaka svoju komparativnu prednost. Ovdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u Daruvarskim toplicama očito se više radilo zadnjih četiri pet godina nego u Varaždinskom toplicama i kod nas i samim tim pripremljena je dokumentacija na puno višem nivou za kandidiranje na fondove Europske unije. Napravljena je vrhunska strategija razvoja ovih toplica gdje svaka prostorija i svaki paviljon ima svoje pravo mjesto, svoju funkciju i svoju viziju i svoju budućnost. Mi u Varaždinskim toplicama to još nismo učinili i sada učimo i hoćemo jedan dio i prekopirati, a kasnije i zajednički surađivati - dvije Županije i dvoje toplice, rekao je župan Štromar prilikom posjeta Daruvarskim toplicama.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a