• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2021.
Studeni
25

ŽUPANI U SLAVONSKOM BRODU O AKTUALNOSTIMA U OBRAZOVANJU, ZDRAVSTVU I JAVNOM PRIJEVOZU

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u četvrtak 25. studenog u Velikoj dvorani Brodsko-posavske županije. Uz župane, sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava s kojima se raspravljalo o aktualnim pitanjima na području obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza
Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Nedavno izabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je važnost rada na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koje su nužne za poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici diljem Hrvatske. „Od travnja do studenoga održana su četiri sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Vlade vezano uz procjepljivanje građana, Mehanizam za oporavak i otpornost, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora“, rekao je Marušić.

Govoreći o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Skrbe o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u izgradnju kapitalnih projekata, dogradnje, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja u raspravi je sudjelovala ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac: „Uprava za odgoj i obrazovanje skrbi o zakonodavnom okviru pa između ostalog, i o  ovdje napomenutom, donošenju Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Nećemo ići u izmjene već u donošenje potpuno novog Zakona upravo kako bismo "pomirili" sve ono što se možda u proteklom periodu događalo,  a tiče se ne samo upravljačkih prava nego i djelovanja odgojno-obrazovne ustanove, sukladno javnim politikama koje se donose na temelju onoga što jedinice lokalne, odnosno, regionalne samouprave u svom djelokrugu rada imaju.“- kazala je Šerepac.

O ovoj temi nešto više je kazala i Vesna Hajsan-Dolinar zamjenica županice Karlovačke županije i predstavnica Hrvatske zajednice županija u Radnoj skupini izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja: „S obzirom na postojeći Zakon koji ne propisuje djelatnosti i određene stavke vezane uz unaprjeđenje odgoja i obrazovanja, a riječ je o pomoćnicima u nastavi koji se svake godine na novo biraju bez obzira na to što učenici imaju konstantnu poteškoće  koje njihove usluge trebaju, promjena je iznimno bitna da bi se njihov zakonski radni odnos na zakonski način i regulirao.“ – kazala je između ostalog Hajsan-Dolinar.

U nastavku sjednice razgovaralo se o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama, a u raspravi je, u ime  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovao Franc Hajdinjak, načelnik Sektora inspekcijske sigurnosti cestovnog prometa i cesta.  Zaključeno je kako će Hrvatska zajednica županija dopis s prijedlozima uputiti ministru Butkoviću s kime će zatražiti i termin održavanja tematskog sastanka.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona u zdravstvu kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu o čemu je nešto više kazao predsjednik Hrvatske zajednice županija brodsko-posavski župan Danijel Marušić: „Zaključak je da vrlo brzo sastanemo s ministrom Berošom kako bi vidjeli točne detalje i učinke  takvih „zahvata“  u funkcioniranju zdravstva i da nakon toga kao Hrvatska zajednica županija donesemo zajednički zaključak.“ – kazao je Marušić predstavnicima medija nakon sastanka.

Predstavljen je i Program rada Hrvatske zajednice županija za 2022. godinu s naglaskom na jačanje suradnje s resornim ministarstvima i institucijama koja će direktno utjecati na poboljšanje uvjeta života građana.

Izvor: Hrvatska zajednica županija

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a