• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Listopad
12

Županija financira analizu kvalitete stočne hrane na 17 farmi

Župan Miroslav Čačija i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije mr.sc. Zdravko Barać presijecanjem vrpce, simbolično su otvorili obiteljsku farmu Branka Hlodika u Gornjim Sređanima.

Farma je vrijedna dvjesto tisuća kuna, a 7 od 38 krava, koliko ih je na novoj farmi, Branko Hlodik kupio je na aukciji netom završenog 18. Jesenskog gospodarskog bjelovarskog sajmu u Gudovcu.
                Na aukciji je tada prodana 31 junica, a kupnju je, kao i proteklih godina, sufinancirala Bjelovarsko-bilogorska županija. Županija je izdvojila 1 500 kuna po grlu, a pridružila se i Erste&Steiermarkische banka s 300 kuna pojunici.
                Sedmorici poljoprivrednika  koji su na aukciji kupili junice, župan Miroslav Čačija predao je prigodne poklon bonove u vrijednosti od 1 500 kuna.
                Na novootvorenoj farmi, župan Miroslav Čačija i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije mr.sc. Zdravko Barać potpisali su Ugovor o financiranju ispitivanja kvalitete stočne hrane. Za četrdeset tisuća kuna, koliko će Županija izdvojiti, Agencija će analizirati uzorke hrane sa sedamnaest farmi na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Stajalište je stručnjaka da se svakodnevnom pravilnom pripremom hrane može uštedjeti, ali i poboljšati kvaliteta mlijeka.
                Prema nekim procjenama, istaknuo je Zdravko Barać, na prosječnom gospodarstvu mjesečni trošak za hranu može biti i tri tisuću manji.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a