• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
13

ŽUPANIJA GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA PREDSTAVILA PROGRAM RURALNOG RAZVOJA RH I PROJEKT“ŽUPANIJA –PRIJATELJ DOJENJA“

Teme prvog kolegija župana Damira Bajsa s gradonačelnicima I načelnicima Bjelovarsko-bilogorske županije bile su Program ruralnog razvoja RH i projekt „ Županija – prijatelj dojenja“.

Teme prvog kolegija župana Damira Bajsa s gradonačelnicima I načelnicima Bjelovarsko-bilogorske županije bio je Program ruralnog razvoja RH i projekt „ Županija – prijatelj dojenja“.
S obzirom da je Bjelovarsko-bilogorska županija na samom dnu ljestvice županija po korištenju sredstava iz europskih fondova, vodstvo Županije čini korake i koristi sve mogućnosti da to promijeni. Mogućnost otvara Program ruralnog razvoja RH koji na raspolaganje stavlja 232 milijuna eura iz fondova Europske unije. „Ovo je šansa koju ne smijemo propustiti“- rekao je župan Damir Bajs.“ A kolliko novca će gradovi i općine uspjeti dobiti, ovisi o njima samima“.  Natječaji će biti objavljeni u 9. mjesecu, tako da da vremena za pripremu ima, a velik broj natječaja ide vrlo široko i omogućuj da za potpore kandidiraju i poljoprivrednici i godpodartvenici, od najmanjih obiteljskih gospodarstava do prehrambene industrije, te jedinica lokalne samouprave. Ključno u tome je  suradnja županije, općina i gradov.  ali i poljoprivrednika i gospodarstvenika, a i ova prezentacija je prvi korak, Župan Bajs očekuje da najviše projekata prođe iz poljoprivrede i gospodarstva. Istaknut je problem nedostatak novca poljoprivrednika za izradu projektne dokumentacije, no Županija je u proračunu osigurala novac za tu namjenu za kojega će moći konkurirati.
Gradonačelnicima i načelnicima predstavljen je projekt „Županija – prijatelj dojenja“ s namjerom da se i oni uključe sa svojom podrškom. Bjelovarsko-bilogorska županija je prva županija koja je u cjelosti podržala taj projekt i provodi ga na cijelom svom području. Podrazumijeva to niz aktivnosti, koje koordinira pedijatrica mr.sc. Marija Čatipović, a uključeni su pedijatri Doma zdravlja BBŽ, patronažna služba, Opća bolnica Bjelovar i Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije.
O toj je temi govorio koordinator UNICEF-ovog projekta „Rodilište-prijatelj djece“ pedijatar prof.dr.sc. Josip Gregurić, istaknuvši da bez ulaganja u djecu nema niti razvoja županija: „najveća korist za djete je dojenje. Prvi je tokora,a za njega je potrebna podrška okoline. Stav okolilne utjecat će na potporu majkama u dojenju. Jako mi je drago da je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija definirala svoj program podrške dojenju. Naši programi će pridonijeti da imamo vveći broj dojene djece. Stvorili ste posebno klilmu tako da i druge sredine nastoje slijediti vaš primjer. U svijetu se to upravo tako radi, a vi ste s ovim projetkom u samom vrhu Hrvatske“.
Uz Bjelovar, sada već grupe potpore imaju gradovi Daruvar Čazma, kao i trudničke tečajeve. U Grubišnom Polju osnovana je grupa za dojenje, i ide se dalje – rekla je dr. Čatipović.
U suradnji sa Županijom tiskane su naljepnice s natpisom „Mjesto za dojenje“ koje će biti stavljane na jVN mjesta gdje je to prigodno, a u dogovoru s prijevozničkom tvrtkom „Čazmatrans“ prve će se u javnosti pojaviti na njihovim autobusima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a