• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
27

ŽUPANIJA, HGK I HOK - PARTNERI U PROVEDBI NOVIH MJERA ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

Župan Damir Bajs, predsjednik HGK-Županijske komore Bjelovar Zlatko Kufner i tajnik HOK-Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Davorin Vezmarović na konferenciji za novinare predstavili su mjeru potpore gospodarstvenicima za izradu dokumentacije za financiranje iz Fondova EU.

Novo županijsko vodstvo na čelu sa županom Damirom Bajsom, nakon uvida u cjelokupno stanje Županije i nakon što se ispostavilo da je sredstva iz EU fondova dobilo tek nekoliko projekata, da Županija nije kandidirala niti jedan, odlučilo je preuzeti dio svoje odgovornosti i uvesti nove mjere. Da bi u tome uspjelo, kad je gospodarstvo u pitanju pozvane su HGK – Županijska komora Bjelovar i HOK-Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije koje su objeručke prihvatile partnerstvo.
Zajednički im je cilj kako je župan Bajs naglasio na konferenciji zaustaviti negativne trendove, trendove koji su Županiju svrstali na začelje hrvatskih županija, te preokrenuti trenutačnu situaciju u smjeru razvoja.  A trenutačna situacija, kako se čulo, nije dobra. U nekoliko posljednjih godina  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izgubljeno je 5300 radnih mjesta, svi statistički pokazatelji ukazuju na značajna pad gospodarstva, prema zadnjim podacima gospodarstvo Županije u gubitku je 140 milijuna kuna, a upitno je  i 1500 radnim mjesta u tvrtkama koje su u predstečajnom postupku.
Župan Damir Bajs rješenje vidi u javno privatnom partnerstvu, ali ne onom za izgradnju, već u suradnji institucija i poduzetnika. Njegovo iskustvo na nacionalnoj razini govori da se to može, pa zašto ne bi uspjelo i na županijskoj razini – istaknuo je župan Bajs. Županija će biti partner predstavnicima gospodarstva, gospodarskoj i obrtničkoj komori, poduzetnicima i obrtnicima, i učinit će sve što može, te lobirati za svoj kraj.
Prvi korak bio je rebalans proračuna, donijet na zadnjoj sjednici Skupštine. Jako puno stavaka je rezano, a unijeto je samo nekoliko novih. Najveća stavka je ona kojom se podupiru gospodarstvenici i obrtnici da počnu raditi prijave za kandidiranje svojih projekata za financiranje iz europskih fondova i resornih ministarstava, u iznosu od 1.200.000,00 kuna. Mi moramo ići po sredstva i novce tamo gdje ih ima, u Bruxelles ili Zagreb. Županija, općine i gradovi imaju zadaću da prate i podupiru svoje poduzetnike u tome – istaknuo je župan Bajs. S ovih milijun i dvjesto tisuća kuna u ovoj godini Županija kreće u to, a nastavit će i u sljedećoj. Ovakvom mjerom Županija želi minimalizirati rizike poduzetnika, koji se u ovim kriznim vremenima boje investirati, te želi trenutačno negativnu klimu u gospodarstvu preokrenuti u investicijsku.
Predsjednik HGK- Županijske komore Bjelovar Zlatko Kufner s velikim je zadovoljstvom podržao nove mjere Bjelovarsko-bilogorske županije i dogovor oko stvaranja polazne osnove za katalog investicija na području Županije koje će biti aktualne u sljedećem periodu. Partnerstvo Županije, gospodarske i obrtničke komore, te Regionalne razvojne agencije, prema njegovim riječima sada konačno imaju isti cilj – napraviti što više projekata, prijaviti ih i biti među onima koji će koristiti blagodati ulaska u Europsku uniju. Tajnik HOK-Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Davorin Vezmarović naglasio je da su obrtnici na projekt poput ovoga dugo čekali, no da je ovo važan iskorak Bjelovarsko-bilogorske županije u kojemu će Obrtnička komora pomoći koliko god bude mogla.
Sljedeći korak je objava Javnog poziv za dodjelu bespovratnih namjenskih financijskih potpora za izradu dokumentacije razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova u programima koji se odnose na razvoj gospodarstva, obrtništva, poljoprivrede, poslovne i ruralne infrastrukture na području Bjelovarsko-bilogorske županije u 2013. Godini.
U sljedećih desetak dana obje će komore dati svoje primjedbe i prijedloge na tekst javnog poziva poduzetnicima i obrtnicima, a nastojat će se da natječaj bude što jednostavniji i što manje zahtjevan kako bi se poduzetnike u što većem broju privuklo da krenu u investiranje. U sljedećih deset dana oformit će se i radno tijelo u kojemu će biti predstavnici Županije, HGK- a, HOK-a i Regionalne razvojne agencije, jer želja i namjera partnera je da razvojni projekti budu usklađeni, što do sada nije bio slučaj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a