• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
5

ŽUPANIJA I GRAD BJELOVAR POTPISALI SPORAZUM O ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

Župan Damir Bajs i zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević potpisali su Sporazum o suradnji na zajedničkim projektima. Sporazumom se utvrđuje da postoje projekti od značaja za stanovnike grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, za koje je nužna suradnja Županije i Grada.

Obuhvaća tri najznačajnija projekta:  Centar za gospodarenje otpadom, javno privatno partnerstvo u izgradnji i dogradnji objekata osnovnih škola za uvođenje jednosmjenske nastave i  izgradnja nove zgrade Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ u  Bjelovaru.

Poseban značaj za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i njezine žitelje ima Centar za gospodarenje otpadom. Do sada je određeno sjedište Centra i osnovano trgovačko društvo Centar za gospodarenje otpadom Doline d.o.o.  koje bi vodilo posao vezan uz gradnju odlagališta. Formirana je  radna grupa koja će predati zahtjev Fondu za zaštitu okoliša za dodjelu sredstava za pokretanje investicije, a to je oko 7- 10 milijuna kuna.  Nakon projektiranja, tražit će se oko 159 milijuna kuna iz fondova Europske Unije što je oko 85 posto iznosa projekta. Plan je da Centar do 2018. zaživi na način da bude u gradnji ili završen. U protivnom,  postoji mogućnost da Centar bude ukinut. Teret projekta je na Županiji, gradu Bjelovaru i jedinicama lokalne samouprave. Grad je vlasnik zemljišta, a Županija će graditi objekte na zemljištu. Nositelj projekta je formalno-pravno Županija, a omjer Grada i Županije znat će se kad projekt bude dobiven. kad se dobije novi projekt i raspiše natječaj za gradnju. Grad je do sada u Odlagalište uložio 12 milijuna kuna i ovo je jedno od prvih odlagališta u Hrvatskoj sa svim potrebnim dozvolama.

Projekt javno-privatnog partnerstva  omogućit će dogradnju osnovnih i srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije i uvođenje jednosmjenske nastave. Tim pedagoških standardom bila bit će unaprijeđena kvaliteta nastave  za više od 18 tisuća  učenika osnovnih i srednjih škola. U projekt će se uključiti i grad Bjelovar sa svojim osnovnim školama. Grad već ima pripremljene projekte za jednosmjenski rad u dvije osnovne škole. Do sada, nastavu u jednoj smjeni pohađaju učenici I i II  bjelovarske osnovne školi,  a cilj je da  to omogući  i učenicima 3. I 4.

Treći projekt je izgradnja Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“.  S obzirom da se Glazbena škola na sadašnjoj lokaciji ne može dograditi prema pedagoškim standardima, Grad Bjelovar osigurat će zemljište za izgradnju nove zgrade Glazbene škole, a Županija će pokrenuti ostale aktivnosti kroz javno privatno partnerstvo, ili na drugi odgovarajući način.  Nova lokacija bjelovarske Glazbene škole bit će ulica Vlahe Paljetka.
Ovo je prvi sporazum između Županije i Grada Bjelovara o ovakvim projektima. Do sada su postojali takvi sporazumi s drugim gradovima, ali ne i s gradom Bjelovarom. Plan je da se projekti navedeni u potpisanom Sporazumu pokrenu u ovom mandatu. No, oni ne isključuju druge projekte, ali su osnova ovog sporazuma- rekao je župan Damir Bajs.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a