• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
28

ŽUPANIJA I ZAGREBAČKI EKONOMSKI FAKULTET ORGANIZIRAJU EDUKACIJU ZA POLJOPRIVREDNIKE

Župan Damir Bajs i voditelj programa Specijalističkog FBA studija „ Poduzetništvo u ekonomiji znanja“ Ekonomskog fakulteta iz Zagreba dr.sc. Marko Kolaković potpisali su Promemoriju o suradnji Bjelovarsko- bilogorske županije i Ekonomskog fakulteta iz Zagreba o provedbi FBA studija „Poduzetništvo u ekonomiji znanja „- Specijalistička edukacija za poljoprivrednike. Cilj je upoznati poljoprivrednike s znanjima potrebnim kako bi iskoristili sredstva Europske unije i unaprijedili proizvodnju i tako pridonijeli razvoju poljoprivredi na području županije. Nastavak je to suradnje Bjelovarsko- bilogorske županije i ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u edukacijskim programima Specijalistički FBA program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“, ovaj put za poljoprivrednike.

Kao članica  Europske unije, Hrvatska ima pravo na povlačenje sredstava iz njezinih fondova. Jedan od najvažnijih fondova za Hrvatsku, a posebice za našu županiju,  je program vezan uz ruralni razvoj koji se odnosi na poljoprivredu. Fondovima za ruralni razvoj Hrvatskoj će biti na raspolaganju 230 milijuna eura. Tu se otvaraju prilike za i poljoprivrednike Bjelovarsko-bilogorske županije, no za javljanje na natječaje potrebna su stručna znanja u izradi projekata i planiranju. Specijalistički FBA program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“u tome im može pomoći, jer kroz više kolegija i s različitih aspekata, posebna pažnja se posvećuje poslovnom planiranju i izradi poslovnih planova utemeljenih na praktičnim idejama.  Specijalistički FBA program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja” certificirani je program Zagrebačkog sveučilišta. Po završetku programa polaznici dobivaju Certifikat o završenom FBA studiju «Poduzetništvo u ekonomiji znanja» od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.  Polaznici ovog programa će biti upoznati novim ekonomskim spoznajama, poslovnim konceptima i modelima, strateškom planiranju, te brojnim drugim poduzetničkim opcijama koje danas stoje na raspolaganju, ali i stručnim znanjima iz poljoprivredne proizvodnje.

Nakon potpisivanja Promemorije, slijedeći korak je objava Javnog poziva kandidatima. Visina cijene za polaznike, ovisit će o konačnom broju kandidata koji će zadovoljiti uvjete Javnog poziva. Kad sve bude utvrđeno, Bjelovarsko-bilogorska županija i Ekonomski fakultet potpisat će Ugovor o poslovnoj suradnji. Bjelovarsko-bilogorska županija za sufinanciranje ovog studija iz svoga proračuna predvidjela je izdvojiti 100 tisuća kuna, a osigurat će besplatan prostor za održavanje nastave.
Minimalan broj polaznika studija je dvadeset, a najveći stotinu. Studij će trajati 12 tjedana, za vrijeme kojih je planirano 120 sati nastave.

„Poljoprivrednik može biti jako dobar, no možda ne zna kako postaviti zahtjev da bi se dobila sredstva iz Europske unije. Da bi se to moglo bitno je znati napraviti dobar poslovni plan, a to će poljoprivrednici pomoću ovog programa edukacije moći naučiti. Ako poljoprivrednici pokažu interes,  Bjelovarsko- bilogorska županija može biti među vodećim županijama u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Europske unije.“- rekao je župan Damir Bajs.

Bjelovarsko – bilogorskoj županiji jedna je od vodećih hrvatskih poljoprivrednih županija, kojoj je razvoj poljoprivredne proizvodnje prioritet. Zbog toga se uvijek vodilo računa da se poljoprivrednicima, kroz razne razvojne mjere pomogne. U ovom trenutku, s obzirom na mogućnost povlačenja sredstava iz Europske unije, vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županija smatra da će kvalitetnom edukacijom može pomoći poljoprivrednicima koji za to iskažu interes da do tih sredstava i dođu.
Potpisivanju promemorije su prisustvovali prof.dr.sc. Boris Sisek s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, županovi zamjenici Đurđica Ištef Benšić i Neven Alić, v.d. pročelnica Kabineta župana Daliborka Vrankić Horvat i načelnik općine Rovišće Slavko Prišćan.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a