• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Ožujak
30

Županija podržala projekt Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata prve skupine

Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinkoskoga rata prve skupine Đuro Glogoški i član Izvršnog odbora Udruge Dražen Kokotić, županu Miroslavu Čačiji i njegovim suradnicima predstavili su projekt obnove bivšeg vojnog odmarališta u Krvavicama kod Makarske, koji će biti namijenjen rehabilitaciji najtežih vojnih invalida Domovinskoga rata.

Najvećim dijelom obnovu će financirati Ministarstvo obrane RH, no Udruga će ga predstaviti u svim županijama i gradovima kako bi se uključili u ovu humanitarnu akciju. S obzirom na dosadašnju dobru suradnju s tom Udrugom, Bjelovarsko – bilogorska županija prva je županija u kojoj će projekt biti predstavljen. Bjelovarsko – bilogorska županija u suradnji s udrugom „Lijepo naše“ već je odlučila da sredstva koja će biti ostvarena aukcijskom prodajom slika sa svibanjske kolonije te Udruge, usmjere u obnovu objekta za rehabilitaciju vojnih invalida Domovinskoga rata. Prema riječima predsjednika Glogoškog ovaj će projekt podržati još tri ministarstva - Ministarstvo obrane, Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a  interes je iskazao i  NATO. To bi otvorilo mogućnost da taj rehabilitacijsko - odmarališni centar koriste i ostale članice NATO-a. Sam objekt građevinskim je standardima u potpunosti  prilagođen osobama s invaliditetom, a ima 15 jednokrevetnih i 23 dvokrevetne sobe. S obzirom na zapuštenost objekta procijenjeno je da je za obnovu potrebno 17 do 23 milijuna kuna.

kao što je na prijamu istaknuto namjera je  Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata prve skupine da rekreacijsko - odmarališni centar "Krvavice" postane centar autonomnog ronjenja, jednog od trenutno najuspješnijeg oblika tjelesne i psihičke rehabilitacije osoba s invalilditetom. To je još jedan korak koji ova udruga čini u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti svojih članova, njihovoj rehabilitaciji i smanjenju smrtnosti. U Hrvatskoj je trenutačno 496 osoba u prvoj skupini stopostotnih invalilda Domovinskoga rata.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a