• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Srpanj
23

Županija podržava Remont željezničkih vozila d.o.o. u očuvanju više od dvjesto radnih mjesta

Nakon posredovanja u kontaktu predstavnika tvrtke "Remont željezničkih vozila"d.o.o. Bjelovar, Sindikata metalaca i Saveza Samostalnih sindikata s državnim tajnikom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Branimirom Jerneićem, župan Miroslav Čačija i sam se njima sastao.

Naime, nakon neuspjelog četvrtog kruga privatizacije koji su procijenjenu vrijednost tvrtke s 49 milijuna kuna spustili na 32 milijuna kuna, te glasina o mogućem gašenju ili preseljenju tvrtke,  među 205 radnika "Remont željezničkih vozila" d.o.o. uvukla se neizvjesnost i strah za radna mjesta.
            Kako bi odagnali špekulacije i preduhitrili crne scenarije, s aktualnim događajima upoznali su mjerodavne institucije i župana Miroslava Čačiju. Na sastanku u Županiji, direktor tvrtke Željko Tudić istaknuo je dosadašnju rentabilnost tvrtke koja je ove godine prihodovala 70 milijuna kuna, dok je prošle taj iznos bio veći. K tomu,  upoznali su župana s mogućnostima uvođenja novih proizvodnji čak i s postojećom tehnologijom, te zatražili pomoć u traženju strateškog partnera. Prema riječima šefa službe za komercijalne poslove  Momčila Tomića,  "Remont željezničkih vozila" Bjelovar mogao bi održavati vlakove koji prometuju na liniji Zagreb - Bjelovar kada bi HŽ na tu liniju stavio tip vlaka za čije su servisiranje oni specijalizirani. S obzirom da Županija sufinancira putnički željeznički prijevoz, smatraju da bi mogla potaknuti takve odluke.  Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Mladen Novosel zadovoljan je prošlotjednim razgovorom s državnim tajnikom  Branimirom Jerneićem, na kojemu je dogovoreno da će uvjeti privatizacije biti mijenjani, uključujući socijalnu klauzulu, koja će biti usklađena sa sindikatima.
            Pohvalivši brzu reakciju župana Čačije na njihovu zamolbu za pomoć, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Zlatko Tušak pozvao je Županiju da zajedničkim naporima zadrže tvrtke "Remont željezničkih vozila" d.o.o. Bjelovaru te da se spriječe političke odluke koje bi mogle do toga dovesti. Prema saznanjima župana Čačije o ukidanju radnih mjesta i gašenja tvrtke nema govora,  Županija će učiniti sve što je u njezinoj moći da se proizvodnja proširi, a ima naznake za moguće strateške partnere. Novi sastanak najavljen je za sljedeći tjedan.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a