• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
26

ŽUPANIJA PREDSTAVILA PROGRAME POMOĆI I POTPORE UMIROVLJENICIMA

Župan Damir Bajs zajedno s partnerima, predsjednikom Matice umirovljenika Ivanom Prekratom, te predstavnicima stranaka zastupljenim u Županijskoj skupštini, potpredsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Zlatkom Barilom, potpredsjednikom Bloka Umirovljenici zajedno Sinišom Glavašem i predsjednikom Županijske organizacije Stranke umirovljenika Željkom Heldom predstavio je programe pomoći i potpore umirovljenicima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Do sada, Županija nije izdvajala sredstva za umirovljenike ciljano, tako da je rebalansom ovogodišnjeg proračuna za ovu godinu osigurano 200 tisuća kuna.
Novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorsko županije na čelu s Damirom Bajsom, odlučilo je potpuno promijeniti politiku prema umirovljenicima. Uvođenjem novih programa Županija postaje partner i
kako bi se napravili i ostvarili određeni programi za umirovljenike. – rekao je župan Damir Bajs na konferenciji za medije. Naglasio da je u županijskoj politici u posljednja dva i pol mjeseca napravljen zaokret,  da je promijenjen Statut Županije kako bi umirovljenici, prvi put u povijesti Županije,  imali svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.  Županija smo u kojoj živi oko 33 tisuće umirovljenika, što je četvrtina od ukupnog broja stanovnika. Prosječna mirovina iznosi 1796,31 kuna (Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje) i jedna je od najnižih u Republici Hrvatskoj.
U idućoj godini, najavio je župan Bajs, programi za umirovljenike će se proširiti, a namjerava se izdvojiti barem pola milijuna kuna za potrebe umirovljenika.
Predviđeni programi usmjereni na tri područja. Prvo područje je socijalna situacija umirovljenika, drugo zdravstvena skrb, dok se treće odnosi na društveni dio, u okviru kojeg bi se umirovljenicima omogućili razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja. U sljedećoj godini planira se izrada strategije kojom će  sve biti definirano.
Ivica Prekrat, predsjednik Matice umirovljenika BBŽ-a rekao je da zahvaljujući novoj vlasti u županiji, umirovljenici napokon dolaze na svoje i da se u Matici nadaju da će od sada, uz podršku Županije, moći pružiti više svojim umirovljenicima. Matica u 2014. planira niz aktivnosti poput međužupanijskih susreta, sportskih susreta kao i susrete pjevačkih zborova, ali i međunarodnih suradnji.
Predsjednik županijske organizacije HSU i potpredsjednik Skupštine Zlatko Barila izrazio je zadovoljstvo zbog potpuno novog stava prema umirovljenicima, jer smatra da je razina skrbi i brige o umirovljenicima izraz poštovanja prema ljudima koji su cijeli život radili. Smatra da umirovljenicima treba pomoći kroz zdravstvenu i socijalnu skrb te kroz društveni život, jer je jedan od problema umirovljenika i samoća, koji se može riješiti kroz edukaciju koja će razveseliti umirovljenike i oplemeniti im život.
Potpredsjednik Bloka umirovljenika zajedno Siniša Glavaš izrazio je želju da ovi programi zažive, da ih načelnici općina i gradonačelnici prihvate na način kako je i župan Damir Bajs prihvatio umirovljenike. Nada se da će  oni odraditi svoj dio posla i da na umirovljenike  neće gledati kao na opterećenje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a