• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Svibanj
2

ŽUPANIJA S PREDSTAVNICIMA PČELARSKIH UDRUGA KREIRALA I DOGOVORILA POTPORE KOJE ĆE PČELARIMA BITI NAJKORISNIJE

Župan Marko Marušić održao je sastanak s predstavnicima Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem su dogovorene ovogodišnje mjere pomoći pčelarima

-Mi ne želimo raspisivati mjere tek tako samo da se raspišu, nego želimo da ova naša ograničena sredstva budu iskorištena na najbolji mogući način i da dođu do pravih korisnika. I evo nakon ovog današnjeg sastanka mogu reći da smo dogovorili dvije mjere koje će najviše pomoći našim pčelarima. Prva je izgradnja, dogradnja i opremanje prostorija za vrcanje i prostorija za skladištenje meda, a druga je sufinanciranje pogača za prihranu pčela – istaknuo je župan Marušić zadovoljan ishodom radnog sastanka. Procedura je takva da će se za predložene mjere zatražiti suglasnost Županijske skupštine i resornog ministarstva da bi potom bile uvrštene u javni poziv koji će se raspisati krajem lipnja. Za poljoprivrednike je najvažnije da će, bez obzira na vrijeme raspisivanja javnog poziva, troškovi biti prihvatljivi od 1. siječnja ove godine i na taj način, kako je istaknuo župan, nitko neće biti zakinut.

Zadovoljstvo ishodom konstruktivnog sastanka nisu krili ni predstavnici pčelarskih udruga.

-Želim ovom prigodom zahvaliti županu i njegovim suradnicima na prijemu i konstruktivnom sastanku na kojem smo predstavili mjere za pomoć sektoru pčelarstva. Suradnja sa Županijom je bila i prije, nekad bolja, nekad lošija. Mi smo svjesni financijske situacije u kojoj se Županija nalazi i mislimo da je u cijeloj ovoj priči najbitnije očuvati dijalog i kontinuitet naše međusobne suradnje – istaknuo je u ime nazočnih predstavnika pčelarskih udruga Goran Pranjić, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, dodajući da će predložene mjere pčelarima biti vrlo korisne. Napomenuo je da se radi o mjerama kojima se podiže standard kod prodaje pčelinjih proizvoda na kućnom pragu i pomaže u prihrani pčela što je jako važno jer su posljednje tri godine bile iznimno loše za pčelare. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji šest pčelarskih udruga u pet gradova s ukupno registriranih oko 450 pčelara i 27000 košnica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a