• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Travanj
9

Županija sazvala Stožer zaštite i spašavanja

Član Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske Damir Donđivić na aktualnom satu jučer održane, 24. sjednici Skupštine, iznio je informaciju da je na području ležišta kvarcnog pijeska Vrtlinska, odlagana veća količina medicinskog otpada.

            Zbog toga je danas hitno sazvan županijski Stožer zaštite i spašavanja.
            Načelnik Stožera Krešo Jelavić upoznao je ostale članove s novonastalom situacijom i tonskim zapisom s aktualnog sata jučerašnje sjednice, na što su se svi izjasnili da ta informacija  nikome od njih do sada nije bila poznata.
            Hamdija Mašinović, član Stožera u ime Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, izvijestio je o poduzetim mjerama, nakon što je jučer informacija o ukopanom medicinskom otpadu na području Vrtlinske, prijavljena Policijskoj postaji u Čazmi.
            Prema njegovim riječima u skladu s pravilnikom o postupanju u takvim slučajevima, na mjestu događaja postavljeno je osiguranje. Sve nadležne službe jučer su obavile svoj dio aktivnosti – napravljeno je površinsko uzorkovanje i analiza, a danas se nastavlja s dubinskim uzorkovanjem čiji će rezultati biti gotovi za nekoliko dana.
            Dosad poduzeta površinska ispitivanja nisu pronašla ništa zbog čega bi trebalo poduzimati hitne mjere zaštite ljudi i okoliša.
            Konačno, službeno izviješće bit će objavljeno nakon svih dobivenih rezultata i u skladu s njim bit će donijete mjere zaštite ako to bude potrebno.
            Zbog ovog uznemirujućeg podatka sazivanje Stožera zatražili su i članovi Županijske skupštine na jučerašnjoj sjednici, no članovi Stožera smatraju svojom zadaćom i obvezom zatražiti da sva nadležna tijela Republike Hrvatske poduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru svojih ovlasti. Stoga je zaključeno da se tonski zapis s 24. sjednice Županijske skupštine na kojemu je izjava člana Skupštine Damira Donđivića, hitnom procedurom pošalje Državnom odvjetništvu na postupanje.
            Slijedom daljnjih spoznaja i utvrđenih činjenica o ovom događaju, o aktivnostima Stožera za zaštitu i spašavanje Bjelovarsko-bilogorske županije javnost ćemo pravodobno izvijestiti.       

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a