• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
5

ŽUPANIJA SUFINANCIRA DOGRADNJU ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Župan Damir Bajs sa svojim suradnicima i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije dr. Vladimirom Halaukom predstavio projekt dogradnje dvorišnog objekta Zavoda. Tim ulaganjem Zavod će osigurati potreban standard i uvjete za dobivanje licence za rad, ali će i proširiti djelatnost.

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije je zdravstvena ustanova  koja obavlja javnozdravstvenu djelatnost na području naše Županije. Djeluje već  17 godina  i sve te godine provodi javnozdravstvene, epidemiološke, zdravstveno ekološke, zdravstveno statističke, te prevenciju bolesti na svojem području: zarazne bolesti, nezarazne bolesti, i socijalno medicinske  poremećaje. Kao i sve ostale institucije, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, i Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije tehničke uvjete rada i standarde mora uskladiti s europskim zakonodavstvom. Jedan od prvih uvjeta je ispunjenje standarda prostora, koje u ovom trenutku Zavod nema. Bez toga, ne može se krenuti u akreditaciju mikrobiološkog laboratorija.
Jedino rješenje je nadogradnja kata  na postojećoj dvorišnoj zgradi  u  koji  bi se preselila  Služba za higijenu i epidemiologiju, te dio Javnog zdravstva. Tako bi prvi kat glavne zgrade Zavoda ostao samo za Službu za  mikrobiologiju.
Akreditiranje Službe za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo BBŽ,  nužno  je i za rad i potrebe Opće bolnice Bjelovar. Naime, stručno medicinske poslove koje Opća bolnica Bjelovar  obavlja s drugim zdravstvenim ustanovama,  morat će ugovarati samo s akreditiranim službama  zdravstvenih ustanova.
U  novom nadograđenom dijelu planiraju se dvije sobe za liječnike epidemiologe, dvije sobe za sanitarne inženjere, dvije sobe za medicinske sestre, sobu za cijepljenje s čekaonicom za pacijente, te sve pomoćne prostorije uz to.  U novom će prostoru biti Odsjek za  sprječavanje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, tako da su predviđene sobe za psihijatra i psihologa.
Budući da o akreditaciji ovisi budućnost rada Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske, i da ne doživi sudbinu poput zdravstvene ustanove o kojoj se ovih dana govori medijima,  krenulo se u pripremu projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola za početak nadogradnje novih prostorija. Ukupna investicija procijenjena je na 3,5 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija kao vlasnik i osnivač, uključit će se u rješavanje  problema nedostatka prostora Zavoda i u ovogodišnjem je proračunu za tu namjenu osigurala 500 tisuća kuna. Uz Županiju,  investitor je Zavod za javno zdravstvo iz vlastitih prihoda, a projekt će biti prijavljen za natječaje za sufinanciranje iz europskih fondova. Inače, Županija je 2006. godine, sa 600 tisuća kuna,  sufinancirala izgradnju dvorišne zgrade Zavoda u  na kojoj je sada previđena dogradnja.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a