• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Svibanj
4

Županija u zaštiti leptira močvarnog plavca

Močvarni plavac kritično je ugrožena vrsta danjih leptira.

Kod nas ga ima na tri lokaliteta Plitvička Jezera, Papuk i Grubišnopoljska Bilogora. Pojavljuje se u mjesecu srpnju i kolovozu. Za život su mu potrebni strogo određeni uvjeti, a to su vlažne livade, biljka plućna sirištara i mravinjaci. Ako neki od ovih uvjeta nije ispunjen, nema ni leptira. Profesor Antun Deliću iz Grubišnog Polja je na vlažnoj livadi lokaliteta Grubišnopoljska Bilogora u srpnju 2006. godine zabilježio ovu vrstu. Od 2008. do 2011. godine uz pomoć Državnog zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske provodio je monitoring močvarnog plavca. U 2011. godinu u ove aktivnosti uključila se Bjelovarsko-bilogorska županija preko Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Močvarni plavac obitava na tri čestice od kojih su dvije u državnom vlasništvu, a jedna u privatnom. Ovih dana Ustanova bi trebala postati vlasnik ove treće čestice veličine oko 1200 četvornih hvati.

Grad Grubišno Polje uključio se u ovaj projekt tako što je izuzeo dvije parcele iz raspolaganja državnim zemljištem i tako osigurao životnu egzistenciju plavca.

Info table postavljena je ispred OŠ u Grubišnome Polju u okviru programa “NATUREGIO “floodplains“. Novac za njezino postavljenje osigurali su Državni zavod za zaštitu prirode I Bjelovarsko – bilogorska županija. Inače, zaštita močvarnog plavca provodi se u projektu „ Activities for the protection of critically endangered butterfly species Alcon Blue (Maculinea alcon alcon)”, koji je financiran i koji se provodi pod stručnim nadzorom Alfred Toepfer Akademie für Naturschutz (NNA), (Alfred Toepfer Academy for Nature Conservation), Hof Möhr, 29 640 Schneverdingen, Njemačka.

Info tabla o močvarnom plavcu predstavljena je na Dan OŠ Grubišno Polje a nazočni su bili zamjenik župana Krešo Jelavić, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode RH Davorin Marković, gradonačelnik Zlatko Mađeruh, DZZP RH Stručni savjetnik za beskralježnjake Luka Katušić, DZZP RH Stručna savjetnica za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Biljana Barić, ravnatelja Osnovne škole Drago Pušić, te članovi Upravnog vijeća Zvonimir Karakaš, Dalibor Jurina, Milčić Franjo, Matoš Stjepan.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a