• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Svibanj
20

ŽUPANIJA USPJELA UVJERITI MINISTARSTVO, UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE OSTAJU PO PLANU KAKO SU GA ŽUPANIJA I ŠKOLE I PREDLOŽILE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je sve argumente Bjelovarsko-bilogorske županije i odlučilo da će svi razredni odjeli za upis u prvi razred srednje škole na području županije ostati u obimu koji je Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač zajedno sa školama i predložila. Ovu sjajnu vijest župan Marko Marušić zajedno s gradonačelnicima Čazme i Grubišnog Polja Dinkom Pirakom i Zlatkom Mađeruhom obznanio je na konferenciji za medije.

-Drago mi je da mogu priopćiti da ostaju razredi Opće gimnazije u Grubišnom Polju i u Čazmi. Uz to neće se smanjivati ni broj razrednih odjela u Gimnaziji Daruvar – ostat će 3 razreda u koja će se ukupno moći upisati 64 učenika. Podsjetit ću da je bilo predloženo da se broj razrednih odjela smanji s 3 na 2. Jednako tako ostaje i smjer prodavač u Srednjoj školi August Šenoa Garešnica te u Komercijalnoj i trgovačkoj školi u Bjelovaru. Ono što mi je posebno drago, jer danas je Dan Gimnazije Bjelovar, da je po prvi  put odobren upis jednog razreda sportske gimnazije – kazao je župan Marušić dodajući da sve ostaje isto i kad je riječ o upisima za pomoćna zanimanja u koja se upisuju djeca s teškoćama u razvoju. U Tehničkoj školi Daruvar moći će se upisati pet učenika za smjer pomoćni soboslikar i ličilac, dok će se u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar moći upisati također pet učenika za smjer pomoćni pekar.
-Sve ovo rezultat je naših intenzivnih razgovora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji su urodili plodom. Dobro smo argumentirali razloge za ostanak svih razrednih odjeljenja. Što se tiče gimnazijskih programa - naša županija ima najmanji postotak upisnosti u gimnazijske programe. Mi smo na svega 20 posto, a državni je prosjek 30 posto. U Europskoj uniji je to i 50 posto tako da će nam dosta trebati da se taj postotak počne dizati jer je intencija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti da se poveća postotak upisnosti u gimnazijske programe – poručio je župan Marušić.
O važnosti zadržavanja razrednih odjela na dosadašnjoj razini novinarima su govorili i oba gradonačelnika.
-Sretan sam što smo zajedničkim aktivnostima uspjeli dokazati da je jako važan opstanak gimnazijskih programa u našim gradovima, a to je sukladno i nacionalnom programu prema kojem se treba dodatno podići razina gimnazijalaca. I stoga bi ukidanje tih programa bilo jako loša odluka. Vjerujem da ćemo u Čazmi imati dovoljno interesa i upisati gimnazijski razred u broju u kojem je to potrebno – istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak dodajući da je zahvalan županu na trudu i iskazanom interesu da zajednički djeluju. Grad Čazma na to ranijih godina nije mogao računati. Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Mađeruh.
-Ukidanje gimnazijskih razreda je intelektualno osiromašenje lokalne zajednice i to nikako nije dobro. Zadržavanjem tih razrednih odjela imamo priliku zadržati mlade i to je za nas važno. Zato sam zahvalan županu na trudu i prilici da djelujemo kao tim – poručio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh dodajući da zahvaljuje i svima ostalima koji su pripomogli da gimnazijski razred ostane u Grubišnom Polju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a