• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Veljača
18

ŽUPANIJA UVODI NOVU PRAKSU, MJERE ZA POMOĆ POLJOPRIVREDI KREIRAJU SE U DOGOVORU SA SAMIM POLJPRIVREDNICIMA

Bjelovarsko-bilogorska županija želi pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa svoga područja i to na način da upravo u dogovoru s njima kreira mjere koje bi za njih bile najbolje i najkorisnije

S tom namjerom održan je sastanak s proizvođačima svinja s područja županije, prvi u nizu sastanaka koje Županija planira organizirati s tom namjerom.

-Dosad nisu održavani sastanci s predstavnicima proizvođača i tu praksu sada mijenjamo jer se vodimo time da je prije donošenja mjera potrebno pitati same proizvođače što im je potrebno i koje bi to mjere za njih bile najbolje i najkorisnije. Naše mogućnosti su ograničene, ali sredstva koja imamo želimo iskoristiti na najbolji mogući način – kazao je župan Marko Marušić zahvalivši poljoprivrednim proizvođačima na korisnim informacijama. Mjere bi, kako je rekao, trebale biti poznate najkasnije do lipnja i tada bi se trebao raspisati javni poziv putem kojeg bi poljoprivrednici ostvarili željene potpore. Zadovoljstvo sastankom i posebno novim načinom komunikacije sa županijskom vlašću iskazali su sami i sami svinjogojci.

-Ovaj sastanak je danas bio jako dobar i jako kvalitetan. Prijedlozi su dati i saslušalo se nas proizvođače i ovo je dobar smjer u kojem treba nastaviti  – kazao je Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovarsko-bilogorske županije napominjući da je stanje u svinjogojstvu danas neodrživo i da je stoga svaka pomoć dobrodošla. Da stanje u svinjogojstvu nije dobro potvrdio je Ivan Forijan, dopredsjednik spomenute Udruge.

-Situacija nikada nije bila teža i gora. Troškovi proizvodnje nikada veći, potražnja nikada manja, a otkupna cijena tako mala da ne pokriva troškove – kazao je Forijan ističući da će novčane potpore Županije biti od pomoći, ali da bi svinjogojstvo stalo na zdravije noge potrebno je uložiti još više truda. Važna tema o kojoj se razgovaralo bila je i plasman koji danas funkcionira tako da se u potrazi za kupcem svaki od proizvođača sam snalazi kako zna i umije. Jedno od mogućih rješenja je uspostavljanje suradnje s proizvođačima pršuta s područja Šibensko-kninske županije, a u tom smislu, kako je svinjogojce upoznao župan Marušić, prvi korak već je učinjen.

-S obzirom na to da danas vlada pojačan interes za domaćim proizvodima došli smo na ideju da pokušamo povezati naše uzgajivače s proizvođačima pršuta i već smo stupili u kontakt s jednom pršutanom iz Drniša i Šibensko-kninskom županijom. Uskoro ćemo organizirati sastanak i nadam se da će doći do suradnje na obostranu korist – kazao je župan Marušić naglašavajući da se ipak radi o prvim koracima i inicijalnim razgovorima, ali da prostora za suradnju sigurno ima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a