• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Travanj
7

ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RAZMATRAO SITUACIJU VEZANU ZA PRIHVAT RASELJENIH OSOBA IZ UKRAJINE KOJIH JE U BBŽ TRENUTAČNO 51

Prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine na području Bjelovarsko-bilogorske županije zasad se odvija bez posebnih problema i uz dobru koordinaciju svih institucija koje u tome sudjeluju - zaključak je Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije koji se sastao kako bi razmotrio aktualnu situaciju

Na području županije trenutačno je zbrinuta 51 raseljena osoba iz Ukrajine i uglavnom je riječ o osobama koje su stigle privatnim vezama. Ukrajinski državljani zasad još ne stižu u većem broju tako da nema posebnog pritiska na kapacitete koji su ponuđeni za smještaj.

- Možemo biti zadovoljni dosad učinjenim i načinom na koji smo kao županija reagirali. Pokazali smo da razumijemo patnju tih ljudi i da smo im spremni pomoći – kazala je načelnica Stožera, zamjenica župana Marija Jungić podsjećajući da su župan Marko Marušić i ona kao načelnica odmah na početku krize okupili, ne samo članove stožera, nego i sve načelnike općina i gradonačelnike kako bi ih pozvali da se aktivno uključe u pružanje pomoći izbjeglicama iz Ukrajine. Takav pristup se pokazao dobrim, a to potvrđuje i postupak zbrinjavanja koji teče bez ikakvih problema. Sjednici Stožera prisustvovao je i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić koji je izrazio zadovoljstvo načinom i organizacijom prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine.

- Dobra je stvar što je kod vas zasad samo 51 osoba evidentirana i što nema većeg broja izbjeglica jer u drugim županijama u kojima je više izbjeglica ima različitih problema. Vi ste se dobro organizirali i koliko vidim dobro ste koordinirani – istaknuo je pročelnik Matošić naglašavajući da zasad nema potrebe za aktiviranjem prihvatnih centara na području županije, ali da bi bilo dobro da se više uključe vlasnici privatnih objekata. Tim više što je država  odlučila platiti najamninu tih prostora kao i troškove stanovanja.

- Cijena smještaja u privatnim objektima, ako je riječ o samcu, je 50 kuna po danu plus režije. Ako je više osoba onda je cijena 40 kuna za prvu, 30 kuna za drugu, 20 kuna za treću i 10 kuna za četvrtu i svaku sljedeću osobu. Cijena je po danu bez troškova za režije koje država posebno plaća, s tim da je utvrđen i maksimalan iznos od 3600 kuna mjesečno – kazao je Matošić pozivajući Stožer da uputi poziv privatnim iznajmljivačima da se odazovu u što većem broju jer bi potrebe, s obzirom na situaciju u Ukrajini, mogle biti i veće od trenutačnih.

Osim zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine Stožer je razmatrao i stanje vezano za širenje koronavirusa i u tom smislu zaključio da se situacija iz dana u dan poboljšava, ali da priča s virusom još ni izbliza nije gotova. 

Pročelnika Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivicu Matošića prije sjednice stožera primio je i župan Marko Marušić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a