• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Travanj
6

Županijski tim i Savjet za zdravlje o ovogodišnjoj temi Svjetskog dana zdravlja

Antimikrobna rezistencija tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, a na to globalno širenje antimikrobne rezistencije koja prijeti učinkovitosti mnogih lijekova koje današnja medicina koristi pozornost javnosti skrenuli su Tim i Savjet za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije.

O antimikrobnoj rezistenciji i njezinim posljedicama govorili su voditeljica Tima za zdravlje i specijalistica javnog zdravstva Ivana Ceronja, dr.med, članica Savjeta za zdravlje i ravnateljica Ljekarne Bjelovar Željak Ferenčak, mg.ph., predsjednik Savjeta za zdravlje i pomoćnik ravnateljice za kvalitetu Opće bolnice Bjelovar mr.sc. Ivan Šklebar, dr.med. U ime Županije na konferenciji su bili župan Miroslav Čačija i  pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vesela Trnski.

            Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, još od 1950-e godine. Smisao obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o specifičnoj zdravstvenoj temi kako bi se osvijetlila prioritetna sfera Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organization). Aktivnosti osmišljene povodom tog dana nastavljaju se i nakon samog 7. travnja.

            Tako će članovi Tima i Savjeta za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije na sutrašnjoj konferenciji za novinare upozoriti javnost na sve veću antimikrobnu rezistenciju i što sve svatko od nas može učiniti kako bi se na  nju utjecalo.

            Antimikrobni lijekovi najčešće su korišteni lijekovi i upravo oni čine 15 do 30 posto ukupnih troškova zdravstvenih proračuna za lijekove pojedinih zemalja – istaknula je doktorica Cerovac. Takva je situacija i u Hrvatskoj. Vrijednost potrošenih antimikrobnih lijekova u Republici Hrvatskoj u 2009. godini  iznosila je 465 milijuna kuna, a stanovnici Bjelovarsko – bilogorske županije koristili su te lijekove u vrijednosti većoj od 6 milijuna kuna.  I dok je na nacionalnoj razini taj iznos veći u odnose na protekle dvije godine, u Bjelovarsko – bilogorskoj godini bilježi se pad od 10 posto.

Doktor Šklebar svjedočio je o problemima koje antimikrobna rezistentnost donosi u bolničkom liječenju, posebno operiranih bolesnika. Opća bolnica poduzela je sve potrebne stručne mjere kako bi se nosila s tim problemom, uz Povjerenstvo za interhospitalne infekcije osnova je i Tim koji ima preventivnu zadaću. Unatoč tome, bilo je nemoguće spriječiti nekoliko smrtnih ishoda u prošloj godini do kojih je došlo do rezistentnosti pacijenta na antibakterijske lijekove. Upravo stoga, naglasila je magistra Ferenčak, antibiotike treba koristiti jedino kada ih liječnik prepiše, te prema uputi o količini i trajanju koje liječnik i ljekarnik odrede.   Nikako ne posezati za lijekovima koji u kućnim zalihama lijekova ostali od prijašnjih terapija, jer ispravnim i odgovornim uzimanjem antibiotika svi mi možemo pridonijeti smanjenju rezistencije bakterija na antibiotike.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a