• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Listopad
10

ŽUPANU ČAČIJI PREDSTAVLJENA SURADNJA DARUVARSKE TEHNIČKE ŠKOLE S ČEŠKOM ELEKTROTEHNIČKOM ŠKOLOM IZ PLZEŇA

Daruvarska Tehnička škola na netom završenom susretu 8 škola iz Hrvatske, 6 iz Češke i 10 iz Norveške u sklopu norveškog projekta „The Tree Rings“, u češkom gradu Piseku, započela je razgovore o suradnji s Elektrotehničkom srednjom školom iz Plzeňa.

U sklopu toga susreta u rujnu, predstavnici Tehničke škole  boravili su u Plzeňu, posjetili tri tamošnje srednje škole i upoznali se sa sustavom školovanja. Češki domaćini taj su posjet uzvratili, te ovih dana borave u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Primio ih je župan Miroslav Čačija sa svojim suradnicima, zamjenikom župana Sašom Lukićem i pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andreom Prugovečki Klepac.
Na prijamu su bili pročelnik za školstvo Plzeňskoga kraja Ladislav Vítek,ing ,  ravnatelj Elektrotehničke škole  Plzeň  Jaroslav Černý, ing , voditelj praktične nastave Elektrotehničke škole Bohumir Sobotka, a došli su u pratnji domaćina ravnateljice Tehničke škole Daruvar Sanje Klubičke , dipl ing, te profesora Josipa Horaka i Ane Vodvarka.
Uz riječi dobrodošlice, župan Čačija je istaknuo dobru suradnju s veleposlanikom Republike Češke u Hrvatskoj, uspostavi suradnje s Plzeňskim krajem, te naznakama da jedna češko-španjolska korporacija mogla sudjelovati u realizaciji jednog od naših najvažnijih infrastrukturnih projekata. Kroz dosadašnju suradnju gospodarstvenici su se već povezali, a već niz godina Plzeňski se kraj nekim od svojih proizvođača predstavlja na Gudovačkom sajmu. Župan Čačija, stoga je izrazio zadovoljstvo što se suradnja proširuje i na područje obrazovanja.  Ove dvije strukovne škole to će učiniti već u prosincu ove godine. Naime, dogovorena je, što je rečeno i na prijamu, razmjena učenika. Tjedan dana u mjesecu prosincu učenici plzeňske Elektrotehničke škole boravit će u Daruvaru i radnu nastavu pohađati u Tehničkoj školi, dok će učenici daruvarske Tehničke škole to činiti u njihovoj školi u   Plzeňu.

Inače, Elektrotehnička srednja škola u Plzeňu  ima trogodišnji strukovni i četverogodišnji program i velik broj učenika nastavlja fakultetsku naobrazbu. Škola s Elektrotehničkim fakultetom ima izvrsnu suradnju i ostvaruje niz projekata. Odličnu suradnju ima i s čak pedeset tvornica i proizvodnih sustava gdje učenici idu na praksu. Uz, to jedna je od nekoliko škola u Češkoj koja ima licencu za dodatnu stjecanje kvalifikacija na području elektrotehnike i za inozemne korisnike.
Pročelnica Prugovečki ovom je prilikom istaknula da su dobar rad i uspjesi Tehničke škole Daruvar  prepoznati, te da Županija, u skladu sa svojim mogućnostima, školi pruža podršku i kao partner u projektima EU i u sufinanciranju potreba škole. Ovom se prilikom dotaknulo i problema prakse strukovnih škola u Hrvatskoj, budući da sadašnji model ima nedostataka i preskupo je. Stoga se, prema riječima pročelnice Prugovečki struka zalaže za vraćanje na klasičan model u kojemu bi se proizvodi i usluge učeničke prakse mogli ponuditi tržištu. Tako funkcioniraju sve strukovne škole u Češkoj, što su potvrdili gosti iz Plzeňa istaknuvši mnogobrojne prednosti toga modela.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a